Fűtés

Elektromos olajradiátor fogyasztása, előnyei

Olajradiátorok jellemzői

Az olajfűtést a legtöbben elsősorban a meglévő központi fűtés mellé használják. Az egyik legbiztonságosabbnak, leghatékonyabbnak tartott fűtési módszerről van szó, melynek története a 19. század közepéig nyúlik vissza, amikor üzembe helyezték az első olajjal töltött radiátort. Azóta az olaj felhasználásán alapuló fűtési technológia sokat változott, az akkor nagy méreteik miatt fix helyre rögzített berendezések ma már kisebbek és hordozhatók, ezáltal használatuk jóval praktikusabb.

Olajradiátorok előnyei

Az olajradiátorok az elektromos fűtőberendezések közé tartoznak. Több okból is nagyon népszerűek, elsősorban hatékonyságuk miatt, ami legalább 85-90%-ra tehető, de ennél jóval több is lehet. Ez azt jelenti, hogy az általuk felhasznált energiának közel teljes egészét hasznosítják. Az olaj fűtés szempontjából kiemelkedő tulajdonsága, hogy sokkal nagyobb hőmérsékletre tud felmelegedni, mint a földgáz, ezért a kívánt hőmérsékletet hamarabb érhetjük el vele.

Mivel a fűtőolaj nem ég, nem is robbanásveszélyes és nem használódik el, tehát nincs szükség az utántöltésére. Az olajradiátor nagyon jól tartja a hőt, így lekapcsolása után is hosszú időn át sugározza magából a meleget.

Kis helyiségekbe remek megoldás

A mai olajradiátorok még az 1970-es években elterjedt modellekhez képest is jóval tisztábban működnek, nincs korom, nincs piszok, nincs kellemetlen szag a lakásban. Az olajjal töltött radiátorok működése abszolút csendes, mivel nem rendelkeznek beépített ventilátorral, ami folyamatos háttérzajt adna. Sokak szerint az olajjal való fűtés a legkényelmesebb és legegyszerűbb. Általában kisebb helyiségek melegen tartásához használják, kis alapterületű lakásokhoz vagy nagyobb házak egy-egy szobájába, mivel működtetése csak így nevezhető költséghatékonynak az áramfogyasztás miatt. Az olajradiátorok olyan helyiségekbe is ideálisak, ahova például a földgázzal üzemelő fútőtestek kevésbé. Egy kisebb és rosszul szellőző hálószobában a gázkonvektor például nagyobb kockázatot jelent a szén-monoxid kibocsátás miatt. Az olajradiátort azonban biztonságosan lehet üzemeltetni, hiszen nem igényli a szellőzést, nincs károsanyag kibocsátása.

Hosszú élettartam

Az olajjal töltött fűtőtestek egyik nagy előnye, hogy mivel alig tartalmaznak alkatrészeket, nem is nagyon van, ami elromolhat bennük. Garanciát a legtöbb gyártó 10 évre ad, de valós élettartamuk általában ezt jóval meghaladja, akár 15-20 évig is használhatók problémamentesen. A legmodernebb típusok ma már teljes vezérléssel felszerelve vásárolhatóak meg. Beleértve a termosztátot, az időzítőt, a túlmelegedés elleni védelmet, a felborulást érzékelő kikapcsolási funkciót, a hőszabályozást, sőt egyes modelleket akár távirányítóval is szabályozhatunk.

Széles választék

Az olajradiátorok többféle méretben elérhetők, a karcsúbb változatok szélessége, csupán 3-4 cm, tehát rendkívül helytakarékosak és súlyuk is kicsi. Könnyen mobilizálhatók és felügyelet nélkül is működtethetők – feltételezve az épület elektromos hálózatának kifogástalanságát – akár egész éjszakán át.

A biztonságra ügyelni kell

Az olajkályhák és az olajkazánok elsősorban olyan területeken használatosak, ahol a földgáz nem elérhető. Ezek ma már nem tartoznak a legkorszerűbb fűtési megoldások közé, hiszen nagyobb helyet foglalnak és működésük jóval nagyobb piszokkal jár, mint a gázzal üzemelő fűtőtestek esetében. Fokozottan fennáll a szivárgás veszélye is, ezért folyamatos karbantartást, ellenőrzést igényelnek.