Átfolyós vízmelegítő

Átfolyós vízmelegítő

Átfolyó rendszerű gáz-vízmelegítők

A háztartások használati-melegvízellátását átfolyó rendszerű vízmelegítők szolgálják. A vízmelegítés rendkívül energiaigényes folyamat. A háztartásokban szokásos vízmelegítők hőterhelése 10,5...27,5 kW közötti, hőteljesítményük 8...23 kW. Az átfolyós rendszerű vízmelegítők hatásfoka egyébként legalább 83%, de zárt égésterű készülék esetében elérheti a 90%-ot is. Az ebbe a csoportba tartozó készülékek jellemzője, hogy működésükhöz - a nagy vízoldali ellenállás miatt - minimálisan 0,5 bar víznyomás szükséges és főégőjük csak a vízelvétel ideje alatt üzemel. További közös jellemzőjük, hogy a vízhőmérséklet emelkedése (névleges teljesítménynél és vízmennyiségnél) 25 K.

A víz- és gázmennyiség változtatásával kivánság szerint átlagosan 25...65 C fok között szabályozható a víz hőmérséklete. A 65 C fok feletti hőmérsékletű víz készítését feltétlenül el kell kerülni, mert károsodást okoz a készülékekben. Ha kisebb hőmérsékletű vizet kívánunk vételezni, célszerű az a gázmennyiség csökkentésével megoldani. A gyakorlatban szokásos ugyanis, hogy a víz hőmérsékletének változtatását inkább a hálózati hidegvíz hozzákeverésével érik el. Ez egyrészt a készülék állaga, másrészt pedig a gazdaságossági okok miatt se elfogadható eljárás.

Az átfolyós vízmelegítőket szokás a gyakorlat szerint két csoportra osztani. Úgymint a 13 kW alatti hőterhelésű és a 13 kW feletti hőterhelésű berendezésekre.

A 13 kW alatti hőterhelésű vízmelegítők felhasználási területe a kis vízigényű kézmosók, mosogatók melegvíz-ellátása. A készülékek teljesítménye 5 liter meleg víz percenként. Ez a névleges vízmennyiség a hőmérséklet-választóval (vízmennyiség állító) a felére csökkenthető. Kéménybekötést nem igényelnek, de miután égéstermékük a helyiség légterébe kerül, egy-egy alkalmommal legfeljebb 10 percig üzemeltethetők. A fürdőkád és zuhanytálca üzemeltetésére nem használhatók!

átfolyós vízmelegítő

13kW alatti átfolyós vízmelegítő

A 13 kW feletti hőterhelésű vízmelegítők már alkalmasak egy háztartás teljes melegvíz ellátásának (fürdés, mosogatás) megoldására. A készülék teljesítménye 10-13 liter melegvíz percenként, a vízmelegítő típusától függően. Hasonlóan az előző csoportthoz, a hőmérséklet-választóról a névleges átfolyási vízmennyiség a felére csökkenthető. A berendezések vízhőmérséklet emelkedésének állítási tartománya 12-55 C fok. A készülékek kéménybe köthető és zárt égésterű változatban kerülnek forgalomba.

Működési elvük tekintetében valamennyi átfolyó rendszerű vízmelegítő megegyezik egymással, legfeljebb az egyes szerkezeti és szabályozóelemek elhelyezése változik.

Bosch átfolyós vízmelegítő

13kW feletti átfolyós vízmelegítő

A vízmelegítők főbb szerkezeti elemei:

• gáz égéstermék elvezető,

• hőcserélő,

• égőrendszer,

• gázarmatúra ,

• vízarmatúra.

A hőcserélő ezt külön menüpontban részletesen bemutatjuk ide kattintva.

Az égőrendszer állandóan égő gyújtóégőből és főégőből áll. A gyújtóláng melegíti az égésbiztosító érzékelőjét és gondoskodik a főégő gyújtásáról. Amennyiben az égésbiztosító érzékelője nem kap elegendő hőt (lángkimradás), a szelep zárja a főégőbe áramló gáz útját.

A gázarmatúra a vízáramlás-biztosító által mozgatott gázszelepből, a szelepet záró nyomórugóból és a készülék kezelésére szolgáló gázcsapból áll. A gázcsapot felválthatja a szelep is.