Gázkazánok típusai, működésük

Gázkazánok típusai, működésük

Mi is a gázkazán?

A gázkazánok olyan tüzeléstechnikai berendezések melyek biogázzal, propán-butángázzal illetve földgázzal üzemeltethetőek. A gázkazán e gázok égése közben létrejövő hőenergia segítségével, fel tudja melegíteni a magában keringtetett vizet, majd azt egy távolabbi pontra jutatta el, például a radiátorokba.

A gázkazánok igen kedvelt tüzelőberendezéseknek számítanak, mivel ezek a szerkezetek bocsájtják ki a legkevesebb káros anyagot. Kezelhetőségük egyszerű, szabályozásuk könnyedén elvégezhető.

Gázkazánok típusai

Amennyiben a készülék legalapvetőbb működési elvét tekintjük, úgy ez esetben kétféle kazántípust különböztetünk meg. Mindez attól függ, hogy az égési folyamat hol zajlik le.

- Nyitott égésterű készülék

- Zárt (turbós) égésterű készülék

Nyitott égésterű gázkazánok

Amennyiben a gáz égési folyamata közvetelnül a helyiség levegőjével van kapcsolatban, tehát az égéshez szükésges levegőt a "lakótérből" veszi el, abban az esetben nyílt égésterü kazánról beszélünk.

Manapság a nyílt égésterű berendezésekből egyre kevesebbet gyártanak, mivel egyes kutatások azt igazolták, hogy a zárt égésterű szerkezetek, balesetvédelmi szempontból biztonságosabbnak mondhatók. A nyitott égésterű gázkazánok biztonságos működtetése mindenképpen megkívánja azt, hogy a helyiség folyamatos levegőellátást kapjon. Ennek hiánya életveszélyes állapotot idézhet elő, a visszaáramló égéstermék, illetve a léghiányos égés miatt. A nyitott égésterű gázkazánok esetében azonban, igen nagy átmérőjű kéményekre van szükség. A kéményből a huzat segítségével tud maradéktalanul eltávozni az égéstermék. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a nyílt égésterű berendezés mellett, Tilos egyidejűleg elszívó berendezést üzemeltetni, ugyanis ez léghiányos égést idézhet elő.

A nyitott égésterű gázkazánok, éppúgy, mint a zárt égésterűek, automatikus működésűek. A helységben elhelyezett termosztát, vagy hőmérsékletérzékelő berendezés különböző jeleket küld a gázkazán számára, így az szabályozni tudja saját magát. Ha szükséges bekapcsol, ha pedig a kívánt hőmérsékletet elérte, akkor leállítja önmagát, illetve folyamatos teljesítményszabályozást is lehetővé tesz.

Zárt égésterű (turbós) gázkazánok

A készülék az égéshez szükséges levegőt a szabadból szívja el, majd egy ventillátor segítségével az égésterméket ugyan oda (a szabadba) jutattja viszza. Ez esetben zárt égésterű kazánról beszéhhetünk.

Fali turbós gázkazánNapjainkban a zárt égésterű gázkazánok  a legelterjedtebbek hazánkban. Ezek ugyanis jóval biztonságosabbak, mint a nyitott égéstérrel rendelkező gázkazánok. A nyitott égéstérrel rendelkező berendezések engedélyeztetése jóval bonyolultabb és hosszadalmasabb procedúrát igényel, valamint az üzemeltetéséhez is jóval nagyobb kémény szükségeltetik. Ha ugyanis nem megfelelő a szellőztetettsége a helyiségnek, amelyben a gázkazán üzemel, könnyen előfordulhat, hogy léghiányos működés, illetve égéstermék visszaáramlás következik be. Ez pedig életveszélyes következményekkel járhat. A zárt égésterű készülékek esetében ez nem jellemző. Ezek a berendezések ugyanis, az épületen kívülről veszik az égési folyamat létrejöttéhez szükséges levegőt, majd az égéstermékek kivezetése is a kéményen keresztül történik. A szellőzés megkönnyítését szolgálja, a gázkazánokhoz tartozó ventillátor is. Ha balesetvédelmi szempontból összehasonlítjuk a nyílt és a zárt égésterű készülékeket, akkor mindenképpen a zárt égésterű berendezéseket sorolhatjuk a biztonságosabb kategóriába.

A zárt égésterű gázkazánok felhasználási területe igen széles skálán mozog. A 40kW alatti, vagyis kis teljesítményű berendezéseket általában kisebb családi házakban alkalmazzák, míg a nagyobb, 40kW feletti teljesítményű készülékeket nagyobb családi házakba, illetve kisebb társasházakba építik be. Emellett nagyobb, ipari célokra is fel lehet őket használni, köszönhetően annak, hogy nincs felső korlát a berendezések teljesítményét tekintve. Több gázkazán egybekötése által például, akár a „távhő” létrehozására is alkalmas, valamint a közületek hőigényét is képes lehet kielégíteni. Ezt, a több gázkazán összekötésével való működést kaszkádolásnak is nevezzük.