Kazánok, gázkészülékek

Kombi cirkó

Magyarországon, az egyik legelterjedtebb fűtőberendezés a gázkazán lett. Manapság már számtalan féle verzió kapható ezekből. Alapvetően azonban kettő típust különíthetünk el. A két fő csoport a működési mechanizmus alapján jön létre. Az egyik a nyitott, vagyis a nyílt égésterű készüléktípus, a másik pedig, a zárt égésterű készülék. E két csoportot további alcsoportokra bonthatjuk, függően attól, hogy a kazán falra helyezhető, illetve álló, vagy fűtő kazánról van-e szó.

Ariston kombi cirkó

Fali gázkazánok és kombi cirkó készülék

A fali gázkazánokat más néven cirkó kazánoknak is nevezi a köznyelv, ugyanis a benne lévő fűtővíz folyamatosan kering, vagyis cirkulál. E kazántípus továbbfejlesztését követően hozták létre az úgynevezett kombi cirkó gázkazánokat, amelyek már nem csak a fűtéshez szükséges hőenergiát képes előállítani, majd továbbítani a radiátorokba, hanem emellett már a használati meleg víz biztosítását is képes elvégezni. Napjainkban már rendkívül elenyésző a cirkó gázkazánok használata. Egyre inkább a kombi változat terjedt el, mivel a háztartásokban alapvető funkciónak számít a meleg víz megléte. Éppen emiatt, ma már e két fogalom, vagyis a cirkó gázkazán és a kombi cirkó gázkazán elnevezés szinte teljesen egybeforrt.

A kombinált cirkó gázkészülékeknek számos előnye létezik. Ilyen például az is, hogy ha meleg vízre van szükségünk, az mindig rendelkezésünkre áll. Kezdetben egy rövid várakozási idő azért szükségeltetik, ám ezt követően folyamatos a meleg vízellátás. Az sem elhanyagolható szempont a kombi cirkó gázkészülékek esetében, hogy jóval takarékosabb megoldásnak számít, mint a tartályos vízmelegítők használata. A kombi cirkó készülékek ugyanis, csakis akkora mennyiségű meleg vizet állítanak elő, amekkorára éppen szükségünk van. A tartályos vízmelegítők, azonban már előre felmelegítenek egy tartálynyi vizet, ezért folyamatosan arra kényszerülnek, hogy szinten tartsák a víz hőmérsékletét. Többször is ráfűtenek erre a vízre, mivel az állási hő veszteség, igen nagy lehet a nap folyamán.

A kombi gázkazánok használata, tehát nemcsak kényelmes, és praktikus megoldásnak számít, hanem gazdaságos és energiatakarékos megoldás is. Helytakarékos, mivel a falra szerelhető, érintésvédelme pedig kiváló, így akár a fürdőszobába is beépíthető a készülék. A rendszer kiépítése és kezelése pedig, rendkívül egyszerű feladat.

kondenzációs kombi cirkó kazán

Mik a kombi cirkó előnyei?

Legnagyobb előnye a készüléknek, hogy amit idáig két készülék látott el, azt most már egy berendezés végzi. Hiszen sok helyen a mai napig külön van vízmelegítő és központi fütőberendezés is, ami a régi készülékek méreteit ismerve rengeteg helyet foglalnak. Ezért egy kombi cirkó elhelyezése is könnyebbséget jelent.

Mik a kombi cirkók hátrányai?

Hátrányként jelentkezhet, hogy a szerkezeti elemek lényegesen nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, hiszen most egy készülék látja el azt a feladatot, amit eddig kettőnek kellett.