Hogyan készül a bojler

Hogyan készül a bojler

Hogyan készül a bojler?

Néhány száz éve még órákig tartott, mire az ember forró vizet állított elő. Folyókból, tavakból vagy forrásokból kellett vizet összegyűjteni, majd azt szép lassan felmelegíteni. Ezt a bonyolult folyamatot ráadásul naponta többször is el kellett végezni. A bojler segítségével azonban manapság már szinte egy gombnyomásra iható forró vízhez juthatunk. Ennek ellenére, sokan nem is tudják, hogyan működnek a bojlerek.

Egy hagyományos tartályos bojler legfontosabb része az elszigetelt műanyag tartály, mely általában 20-30 liter vizet tartalmaz, de kisebb vízigényű felhasználásra (konyhai mosogatás, nyaralók, lakókocsik, stb.) kaphatók 10 literes bojlerek is. Egy csövön keresztül hideg víz áramlik a bojler tartályába. Egy kivezető cső pedig a már felforralt vizet engedi a felhasználás helyére. Attól függően, hogy a bojler csövei alul vagy felül helyezkednek el, nevezzük a bojlert alsó vagy felső elhelyezésű bojlernek. A bojler belsejében egy hőmérő ellenőrzi a víz hőmérsékletét. Mikor a bojler hőmérője a megadott szint alá csökken, a termosztát jelzi a vízmelegítőnek, hogy lépjen működésbe.

Működési elve:

A bojler azon az egyszerű elven működik, hogy a forró víz – csakúgy, mint a forró levegő – felemelkedik. Mikor forraljuk a vizet, az veszít sűrűségéből, a felszínre emelkedik, és továbbjut a kimeneti csőbe. Amelyik bojler szabadkifolyású csaptelephez kapcsolódik, azt szabadkifolyású bojlernek nevezzük; amelyik nem, az pedig a zártrendszerű bojler. A bojlerek megkülönböztetése történhet még működésük alapján is. Létezik hagyományos gázbojler, elektromos bojler, tartály nélküli bojler és napelemes bojler is többek között.

A bojler más vízfűtési rendszerekhez képest rendkívül energiatakarékos, hiszen csak akkor működik, ha szükségünk van rá. Azonban ennek megvannak a hátrányai is. A bojler néha nem ad elég meleg vizet a családnak. Üdülők gyakran bojler segítségével oldják meg a zuhanyzók ellátását. Ez akkor lesz problémás, mikor egy diákcsoport utolsó tagja megy el zuhanyozni, hiszen ő már csak a hideg vizet élvezheti majd. A bojler idővel persze újra forral vizet, de senki sem szeret várni semmire ebben a modern világban.

Kapcsolódó oldalak:

bojler víkőtelenítése házilag részletes útmutató.