Bojler vízkőtelenítés házilag

Bojler vízkőtelenítés házilag

A bojler vízkőtelenítése

A bojlereket bizonyos időközönként vízkő mentesíteni kell. Azt, hogy ezt mikor tegyük meg több tényezőtől is függ, de a víz keménysége döntő szerepet játszik. Általánosságban azért elmondható, hogy évente esetleg másfél évente célszerű ezt a munkafolyamatot elvégezni.

 

hajdu bojler

Hajdu bojler ↑

Mik az intő jelei, a vízköves a bojlernek?

Ahogy a vízkő gyűlik, úgy lesz egyre inkább hangja a fűtésnek, hiszen a fűtőszál ilyenkor már csakis a vízkövet melegíti, ami bőven 100 °C fölé melegszik, és forr körülötte a víz. És pont ez az, ami a jellegzetes hibát, a csepegést okozza, ami leginkább figyelmeztet a tisztítás szükségességére. Először észrevehetetlenül, majd egyre szaporábban csepeg a víz a víztérből, hiszen a fűtőszál gumitömítése úgy 100-110 °C meleget bír ki, ám a vízkő ennél melegebb. Szép lassan átégeti, meglágyítja a tömítést, jó esetben a csepegés elkerüli az elektromos részeket, rosszabb esetben ugrik a biztosíték, és nincs tovább. Másrészt a vízkő a fogyasztást is befolyásolja, úgy másfélszeres lehet egy vízköves bojler áramszámlája.

 

vízköves bojler

elvízkővesedett bojler ↑

hajdu bojler fűtőszál

Hajdu bojler fűtőszál ↑

Mielőtt nekifognánk

Nyilván munka előtt áramtalanítani kell a bojlert és meggyőződni róla, hogy senki sem tudja visszakapcsolni, egy vízzel kapcsolatos elektromos készülék életveszélyes, az áramütés ilyenkor bőven túl van a még talán túlélhető 6-8 mA-en.

Hogyan végezzük el afeladatot?

A fedél lecsavarozása után szét kell húzni a kábelcsatlakozásokat, lusták írják fel, hogy mi hová volt kötve, amúgy minden sorba van, kivéve a kontroll lámpát. Ezek után a biztonsági kapcsolót kell lecsavarni, és mögötte a bojler felső részébe vezetett két szondát távolítsuk el. Vigyázat, bár a szondák csatlakozó vezetéke tömör rézdrótnak tűnik, de nem az! Vékony rézcső gáztöltéssel, durvább hajlítástól tönkre mehet. Hát imígy kitisztogatva a drótoktól jön a feketeleves, el kell távolítani a bojlerből a vizet. Jobb esetben a készülék a kád felett van, így a hat db rögzítőcsavart megoldva a víz a kádba csurog le. Ha nem így lenne, akkor sajnos valami vödörbe, vagy lavórba kell beleengedni és onnét a kádba. Előtte a kádba a lefolyót feltétlenül dugaszoljuk be, mert egyrészt a vízkő eltömítheti a lefolyórendszert, másrészt az esetlegesen belepottyanó csavarok is eltűnnek.

Amikor lefolyt az összes víz, lehet káromkodni, egyrészt mert nyilván forró és éget, másrészt úszik a fürdőszoba. A bojlerházba benyúlva a falról is kaparjuk le a vízkövet, és szemrevételezhető az alaplap. Nyilván nem sok minden látszik, de a vízkövet letisztogatva már kivehető, hogy mit is érdemes cserélni. A tömítéseket mindenképpen, az aktív anódot, ha már legalább egyharmada hiányzik, a fűtőszálat mindenki döntse el maga. Amennyiben az anód, fűtőszál, tömítés is kapa, úgy 5000 Ft körül van az új. Az alaplapot nyilván le kell tisztogatni, felszerelni az új alkatrészeket és visszacsavarni a helyére. Utána feltöltés, a melegvíz csapot nyitva tartva, hiszen ott távozik a levegő. Amikor a csapon stabilan megindul a víz, a feltöltés kész, pár percig azért érdemes figyelni, hogy nem szivárog-e. Elektromos csatlakozások vissza, ellenőrizve, hogy nincs-e éget kontaktus, aztán a fedelet is vissza. Többnyire éjszakai áramról mennek, a kipróbáláshoz egy hosszabbítóval rá kell csatlakoztatni egy konnektorra. Ha melegít és a szabályzás is rendben, akkor rácsatlakoztatható a hálózatra. A fedélre filctollal érdemes a tisztítás dátumát felírni, hogy onnét számítva tudjuk a másfél évet.

Szerszámok és kimaradt alátétek elcsomagolása, azért a régi szabályt ne hagyjuk figyelmen kívül: egy készülék szét és összeszerelésekor a kimaradt csavarok és alátétek maximum 8%-ot tehetnek ki, az még a rendeltetésszerű használatot nem veszélyezteti.

FÉG gázbojler

FÉG gázbojler ↑

Fontos!

Gázbojler vízkőtelenítését bizza szakemberre!