Fűtési rendszerek légtelenítése

Fűtési rendszerek légtelenítése

A fűtési rendszerek egyes szakaszaiban összegyűlt, ill. a keringő vízzel együtt áramló szabad levegőbuborékok csökkentik a hőleadás hatásfokát, korrodálják a rendszer elemeit, csökkentik a szivattyúk teljesítményét, zavarózajt okoznak. Az oxidáció során keletkező oxidációs iszap lerakódik a rendszerelemeiben, ami további hatásfokromlást okoz, ill. egyes lemezeket tönkretesz (kazán, szivattyú, szabályozószelepek stb.), mindezek a hatások állandó és költséges karbantartást igényelnek, idő előtti javítások válnak szükségessé, csökkentik a rendszerelemek élettartamát.

 

úszós légtelenítő

úszós légtelenítő

Honnan kerülhet levegő egy zárt rendszerbe?

Tudomásul kell vennünk, hogy az a tény, hogy a rendszer sehol sem csöpög, nem jelenti, hogy egyúttal gáztömör is. A csökkenő hőmérséklettel növekszik a víz levegőfelvevő képessége, amikor is az egyébként tömör csatlakozásokon, tömítéseken keresztűl, vagy akár a műanyag csőfalakon át (diffúzió) levegő áramlik a környezetből befelé, ami feloldódik a vízben. A vízben oldalott levegő ezután a hőmérséklet emelkedésekor (a kazánban) újra felszabadul, mert  a víz levegőfelvevő képessége a hőmérséklet növekedésével csökken. Ezek a felszabaduló (mikró) buborékok okozzák a bevezetőben leírt  káros jelenségeket.

Levegő szabadul fel a keringő vízből, a túlzott nyomáscsökkenéskor is. Igen sok levegő kerül be a gyakorlatban a rendszer feltöltésekor, ill. minden egyes utántöltéskor is.

A rendszer a szabad levegőbuboréktól buborákválasztókkal lehet megszabadítani. Egyes leválasztókészüléket a kazán előremenő vezetékébe ( a rendszer nagy hőmérsékletű - azaz mikrobuborékokkal teli - vízből a levegőbuborékokat folyamatosanleválasztja, és vele egy egységet képező úszószelepes autómata légtelenítőn keresztül eltávolítja a rendszerből). A tovább áramló, levegőbuborékokban szegény víz a hőleadás során lehűl, miáltal levegőfelvevő képessége újra megnő, ami azt eredményezi, hogy a rendszer különböző pontjain megrekedt levegőbuborékokat feloldja és oldott állapotban továbbítja a kazán felé. Ez a folyamat megszakítás nálkül folyamatosan légteleníti az egész rendszert, néhány körfordulás után az egész fűtésrendszer teljesen levegőmentes lesz. A keringő víz a teljes rendszerben levegőelnyelővé válik, azaz a levegőt csak oldott állapotban tartalmaz, ami semmilyen káros hatást nem jelent.