Hőcserélő

Hőcserélő

Mi az a hőcserélő?

A hőcserélő a tűzteret határoló vörösréz vagy acél lemezköpenyből és a hozzá tartozó fémesen kapcsolódó csővezetékből áll. A vezeték égéstermékkel érintkező része, a hőátadó felületének a növelése céljából, lamelákkal van ellátva. A hőcserélő a forró égéstermék és a felmelegítendő víz hőtartalmát cseréli ki. Az égéstermék a hőcserélő lamelláin keresztül hagyja el a gázkészüléket.

hőcserélő

hőcserélő, kazántest (átfolyós vízmelegítő)

Amit fontos tudni a hőcserélők esetében, hogy lamellák közé bizonyos üzemidő elteltével az égéstermékben lévő szennyeződések lerakódnak. Ez először csökkenti a hőátadó felület nagyságát, tehát a jól beállított hőterhelés mellett a megszokottnál kisebb hőmérsékletű vizet kapunk.

A felhasználó természetes reagálása, hogy növeli a készülék hőterhelését. Mivel az égéstermék a lamellák között már nem tud maradéktalanul eltávozni, az égés kezd tökéletlenné válni. Második fokozatként tehát a tökéletlen égés miatt a hőcserélő felületén korom válik ki, ami köztudottan igen jó szigetelő.

A folyamat végül a höcserélő lamelláinak összeégéséhez vezet, majd a hőcserélő lemezköppenyének kiégéséhez. Közben természetesen az égő is károsodik a túlterhelés miatt.

 

hőcserélők

hőcserélő lamellák

A hőcserélőn a szennyeződés idő előtti lerakódását a jól beszabályozott égő elkerülhetővé teszi. Természetesen ehhez az szükséges, hogy kerüljük el a túlségosan magas hőmérsékletű víz (65 C fok felett) előállítását, illetőleg a víz hőmérsékletének ne a hálózati hideg víz hozzákeverésével akarjuk csökkenteni.

Gyakran találkozunk olyan hőcserélővel, amelyek lemezköppenye elöl vagy hátul kiég, a lemez kilyukad. A víz nem melegszik fel a kívánt hőmérsékletre, de a hiba életveszélyes is mert az égéstermék egy része a helyiség légterébe kerül.

A hibát mindenekelőtt az okozza, hogy a készüléket - a fal síkját figyelembe véve - nem függőlegesen szerelték fel. Attól függően, hogy a készülék a függőlegestől milyen irányba tér el, ég ki a hőcserélő lemezköpenye. Átég a hőcserélő akkor is, ha az égő gondatlan szerelés miatt nem vízszintesen helyezkedik el a készülékben.

A köpeny átégését okozhatja az előzőekben ismertetett karbantartás elmulasztása is. A maradéktlanul távozni nem tudó forró égéstermék ugyanis a hőcserélőn belül torlódik, és a fokozott hőhatásnak kitett lemez idővel átég.

Szintén a hőcserélőn jelentkező meghibásodás a csővezeték, vagy más néven "csőkígyó", belső felületén idővel lerakodó vízkő. A lerakódott vízkő egyrészt csökkenti a csőkígyó keresztmetszetét, másrészt a koromhoz hasonlóan igen jó hőszigetelő. A keresztmetszet-csökkenés odáig vezethet, hogy annyira megnő a hőcserélő vízoldali ellenllása, hogy a gázkészülék üzemképtelenné válik.

A csővezeték belső felületén kiváló vízkó képződésének folyamatát - időben - lassíthatjuk, ha úgy kezeljük a vízmelegítőt, hogy lehetőség szerint a hőcserélőben magas hőmérsékletű víz ne maradjon. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a kifolyó szelepét a vízelvétel megszüntetésekor először csak addig zárjuk, hogy a főégő kialudjon, majd kb. 20-30 másodperc elteltével teljesen elzárjuk. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a hőcserélőbe áramló hálózati hideg víz lehűtse a csőkígyóban lévő vizet, így a vízkőképződés elkerülhető.