Padlófűtés és kazán kapcsolata

Padlófűtés és kazán kapcsolata

A padlófűtés élettanilag akkor jó, ha a padló felületi hőmérséklete csak kb. 10 C fokkal nagyobb a helyiség kívánt hőmérsékleténél, tehát pl 20 fokos helységhőmérséklet esetén a padló felülete 30 fokos lehet.

Ezen feltételhez pontosan be kell tartani

• A padlórétegtervet, az előírt padlóanyag alkalmazását;

• A csőkiosztási tervet;

• A fűtési vízhőmérsékletet, a hőlépcsőt, annak szabályozhatóságát;

• A fűtési vízmennyiség beszabályozását stb.

Ez a feltétel behatárolja a padló maximális hőleadását és a padlófűtés csöveiben áramló víz maximális hőmérsékletét is.

Így a padlóról max. kb. 100 W/m2 hő vehető le, és a fűtővíz – a padló anyagától függően – max. 36…46 C fokos.

Ezekből következik, hogy

• egy helyiségen vagy lakáson belül tiszta padlófűtést csak ritkán tudunk alkalmazni, pl. sarokszoba, üvegfalú nagy nappali szoba esetén szinte lehetetlen;

• a jelenleg még drága kishőmérsékletű kondenzációs kazánok kivételével nem találunk olyan lakásfűtő készüléket (kazánt), amellyel a fűtővíz kis hőmérsékletét (36…46 fok) a kazán kazánkárosodása nélkül tartani tudjuk.

Lakásfűtő készülékeket, kazánokat tehát nem szabad közvetlenül padlófűtésre kapcsolni.

Két megoldás szokásos:

külön hőcserélővel állítjuk elő a padlófűtéshez szükséges kis hőmérsékletű vizet. Ennek tovbbi előnye az is, hogy a padlófűtésnél fellépő oxigéndiffúzió károsító hatását el tudjuk választani a fűtési rendszer más részeitől (kazán, csőrendszer, radiátor).

Keverőszelepes megoldás. Alkalmazhatunk 3- vagy 4-útú keverőszelepet, ezt beállíthatjuk kézzel is, de a műszakilag jó megoldás a keverőszelepet motorral működtetni megfelelő szabályozóval ellátva. A keverőszelep biztosítja a padlófűtéshez szükséges kis hőmérsékletű vizet, vagy hogy a kazánt megfelelően nagy hőmérsékleten tudjuk használni. E megoldásnál oxigéndiffúzióra nem hajlamos (drágább) padlófűtési csövet kell alkalmazni, vagy vegyszerrel kell az oxigént megkötni.

Jó megoldás a padlófűtés és a radiátoros fűtés vegyes alkalmazása, még egy helyiségen belül is. Ez előnyös lehet pl. egy átmenetileg hideg időszakban, csak egy esti fűtésnél. A radiátorokkal gyorsan befűthetünk, mert a nagy hőtehetet-lenségű padlófűtésünk eredményére kb. 5…6 órát várhatunk.