Palagáz

Palagáz

Ma a palagáz?

A palagáz (shalegas) egy a természetben nagy mennyiségben előforduló, természtes gáz, mely a pala képződményekből ma már könnyen kinyerhető. A pala aprószemcsés, üledékes kőzet, ami petróleumban és természetes gázokban gazdag. Az utóbbi évtizedben a bányászati technikák feljődése, a vízszintes fúrások és a hidraulikus töréstechnika elterjedése lehetővé tette, hogy nagy mennyiségű palagázhoz férhessenek hozzá, amit a korábbi módszerekkel nem volt gazdaságos kitermelni.

palagáz

Kis mennyiségben már az 1980-as évektől kezdve termeltek ki palagázt (az első kutat New Yorkban az 1820-as évek végén fúrták), de nagyobb jelentőséget csak 1926-ban nyert, amikor az Egyesült Államokban, az Appalache-völgyben megkezdődőtt a kiaknázása. Aztán 1980-tól az amerikai kormány egy kedvező adózást jelentő ösztönző programot hirdetett, mely nagyban hozzájárult a fejlődéshez és az újabb lelőhelyek felkutatásához. Napjainkban több mint 28000 kút működik az Egyesült Államokban az Appalache, Michigan, Illinois, Fort Worth és San Juan medencékben.

2007-ben, a "nem hagyományos" gáz mennyisége az USA összes gázkiteremlésének 42%-a volt,az előrejelzések szerint 2020-ra ez akár 64%-ra is növekedhet.

Európai palagáz lelőhelyek

A palagáz üzlet gyors amerikai felfutása természetesen más országok érdeklődését is felkeltette, élen az európai országokkal és Kínával. Geológusok szerint Északnyugat Angliától egészen Ukrajnáig találhatók palagáz mezők, de azok gazdaságos kiaknázása nagyobb feladat, mint a lelőhelyek felkutatása. Nagy cégek, többek közt a Shell és az OMV már 2009-ben megkezdték a palagáz lelőhelyek felkutatását Németországban, Svédorzágban, Ausztriában és Lengyelországban, Franciaországban valamint Magyarországon, Makó környékén is. Az egyes országoknak itt is hasonló problémákkal kell szembenéznie, mint az USA-nak. Lássuk be, hogy ezen országok legtöbbjének nem adottak a technikai illetve anyagi feltételei a kutak fúrásához és az egész folyamat megszervezéséhez, ráadásul Európa elég sűrűn lakott terület, így a kutak létesítése nem is minden gázmező fölött lehetséges. Pont ezen okok miatt, az orosz Gasprom nem aggódik, hogy csökkeni fog a kereslet, sőt, nagy reményeket fűznek az épülő Déli Áramlathoz, mely Ukrajna megkerülésével szállítja a gázt Európába.

Európai palagáz lelőhelyek

Mikor terjedhet el Európában? EU viszonya a Palagázhoz

Az Európai Unió egyrészt pozitív várakozással tekint a palagáz kitermelésére, hiszen hosszútávon Európa sokat nyerhet rajt, többek között, hogy energiafüggőségünk jelentősen csökkenhet Oroszországtól. Másrészt sokan nem ilyen optimisták az európai palagázzal kapcsolatban. Franciaország például máris betiltotta az ország területén a palagáz kitermelést. Több európai országban pedig moratóriumért kampányolnak, amíg további kutatásokat nem végeznek a palagáz kitermelés gazdasági és környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Mindezek ellenére Lengyelországban és az Egyesült Királyságban is megkezdték a fúrásokat.

Májusban, a Lengyel energetikai hivatal támogatásával, több szakértő részvételével Brüsszelben rendezett konferencián megvitatták a palagáz jövőjét az EU energia és klímapolitikája tükrében. Többen nagy potenciált látnak benne, nemcsak gazdasági szempontból, de a miatt is, hogy ez lehetne az első lépés a szén-dioxid kibocsáttás redukálása felé, a palagáz használata ugyanis felére csökkentené a károsanyag kibocsátást s e tekintetben az EU még nem igazán tett lépéseket.

Jelenleg hány évre elegendő kitermelhető palagáz mennyiség van az EU területén és az Egyesült Államokban?

Az Energy Information Agency leguljabb kutatása szerint Európa 15 trillió m3 palagázzal rendelkezik, de az még kérdéses, hogy ebből mennyit lesz képes kitermelni.

Egy 2009-ben készült tanulmány szerint az USA természetes gáz mennyisége a jövőre nézve meghaladhatja az 56 trillió köbmétert is. A jelenlegi fogyasztást figyelembe véve, ez a mennyiség kb.100 évre elegendő a lakosság kiszolgáláshoz. Egy jelentés szerint az évi átlagos termelés még hosszú évtizedekig fenntartható. Azonban ahhoz, hogy a jóslat valóban még hosszú évtizedekig fenntartható. Azonban ahhoz, hogy a jóslat valóban beteljesüljön, lehetővé kell tenni a lelőhelyekhez való hozzáférést, egyszerű engedélyezési eljárásra van szükség és megfizethető árakat kell képezni. Amerikában jelenleg 22 államban folyik termelés, ami 2020-ra az össztermelés kb. 66%-át fogja kitenni.

Gazdasági hatása a jövőre nézve

120 évig tankolhatnánk az autónkat?

Sokan úgy tekintenek a palagázra, mint az energiaválság lehetséges megoldására. Egyesek szerint annyi a természetes gáz, hogy abból az összes amerikai háztartást fűteni, és az összes autót tankolni lehetne akár 120 évig is. Amerikának most megvan az esélye, hogy nemet mondhasson a külföldi olajra, de addig még számos, konkrét intézkedést kell hozni a környezetbarát technológia megvalósítása érdekében.

A lakosság egy része már élvezi a palagáz nyújtotta előnyöket, annak kedvező árát. A kitermelés és a fúrások a gazdasára is kedvező hatással vannak. Nemcsak maga a fúrás de az előkészületek és az utómunkák is rengeteg munkát, eszközt, anyagot és munkaerőt igényelnek. A fúrókutak környékén megfelelő infrastruktúra kiépítésére van szükség. Mindezek kedvezően, direkt és indirekt módon is hatnak a helyi gazdasági életre, többek között a válság miatt haldokló építőiparra is.

Miért tiltakoznak ellene a környezetvédők?

A gázkitermelők, élükön a Chesapeake Energy nevü céggel, igyekeznek hangsúlyozni a természetes gázok, így a palagáz előnyeit is. Véleményük szerint ez a megoldás az energiaválságra. A cég igazgatója a palagáz 3 fontos előnyét hangsúlyozza:

• USA és Kanada területén rengeted a lelőhely,

• megfizethető,

• kevesebb a károsanyag kibocsátás.

Állítása szerint a természetes gázok sokkal tisztábbak, mint a szén vagy az olaj, a CO2 kibocsátása fele a szénének és alacsony a nitrogén és a kén-dioxid tartalma, továbbá nincs benne higany, és a kitermelése sem károsítja a környezetet.

Ez utóbbival egyre többen vitatkoznak és a környezetvédők máris heves tiltakozásokba kezdtek.

Tényleg igaz, hogy rengeteg lelőhely van az államok területén, de ha bármilyen természeti erőforrás tömeges kiaknázására kerül sor, akkor bizony a költségek jelentősen megemelkednek és a káros mellékhatások is nagyobb mértékben hatnak a környezetre. Így van ez a palagáz esetében is. A modern kitermelési technikák rengeteg vizet igényelnek, hogy maximalizálni tudjék a gáz áramlását. A hidraulikus törés során apró repedéseket idéznek elő a földalatti kőzetrétegekben, és a különböző vagyi anyagokkal, ill. homokkal és vízzel segítik elő a folyamatot. Mindezek miatt a környezetvédők és a fúrókutak közelében elők egyre jobban aggódnak az ivővíz tisztasága, a víztározók és vízgyűjtő területek vizének minősége miatt. Amerikában már nyilvánosságra hozták azon kemikáliák listáját, melyeket a hidraulikus törés során használnak és szakértők szerint több egészségre ártalmas anyag is van köztük, melyek például csontvelő és vérképzési rendelennességeket okozhatnak.