PB Gázpalack

PB Gázpalack

Propán-bután gázpalack

A propán bután gáz (PB gáz, vagy palackgáz) 8 atm.-nál kisebb nyomáson csepfolyósított állapotban palackban tárolható és szállítható. A nyomás csökkenésével ismét gázzá alakul és gázkészülékekben elégethető.

A háztartási PB gázberendezés gázpalackból és szelvényeiből, valamint a gázkészülékekből áll.

Háztartási célra 5,5 és 11, egyéb célra 22 és 33 kg cseppfolyósított gáz befogadására alkalmas palackokban hozzák forgalomba a PB gázt. A gázpalackokat 5 évenként hatósági nyomáspróbának vetik alá. A palackokat csak előírásszerűen szabad feltölteni, hogy a térfogat 4/5 részében cseppfolyós, 1/5 részében légnemű halmazállapotú gáz legyen. A palackban a gáz nyomása 4...5 atm. Mivel a PB gáz meleg hatására gyorsan tágul, csak szobahőmérsékleten  tartani. Szigorúan tilos a palackot napon hagyni, vagy télen kályha mellé állítani.

 

PB gázpalack

PB gázpalack csere alkalmával ellenőrizze, hogy a palack szabályosan felszerel-e. Ha hibát talál, tagadj ameg a palack átvételét.

Szállítás közben a gázpalackot fektetni, dobálni, leejteni nem szabad, mert  palacksérülés esetén gázömlés, esetleg robbanás következhet be.

PB gázpalackot picében, liftaknában stb, tárolni tilos, mert a PB gáz 1,8-szer nehezebb, mint a levegő, ezért a mélyebb helyekről szellőztetétssel is nehezen távolítható el. Tűzveszélyessége miatt könnyen súlyos balesetet okozhat.