PB gázzal működő gázkészülékek általános hibái

PB gázzal működő gázkészülékek általános hibái

A PB-gáz biztonsgátechnikai szempontból leginkább kiemelendő tulajdonsága, hogy nehezebb a levegőnél, s ebben rejlik egyik lényeges veszélye: a mélyedésekben összegyűlik és hosszabb időn keresztül is megül. Így a robbanás veszélye - ha a PB-gáz a mély helyeken összegyűlt - a gázszivárgás megszüntetése után is fennáll. Ezért nem szabad olyan helyeken PB-gázt használni, melyek közelében mélyen fekvő természetes vagy mesterséges tervek vannak.

Hazánkban jelenleg a PB-gáz szolgáltatása, ellentétben a földgáz vezetékes szolgáltatásával, csak palackos rendszerű ellátás formájában történik. A palackos gázszolgáltatás további nehézségeket okoz a gázberendezések karbantartói, javítói számára. Mielőtt belemennénk az ezzel összefüggő hibaforrások ismertetéséhez, szükséges a palackban tárolt, csepfolyós halmazállípotú gáz viselkedésének megismerése.

Ha egy tartályt úgy töltünk meg folyadékkal, hogy nem tölti ki teljesen a rendelkezésre álló térfogatot, akkor a szabad teret a folyadékból elpárolgó anyag tölti ki. Ha a rendszert melegítjük, azt tapasztaljuk, hogy a tartályban uralkodó nyomás a hőmérséklet emelkedésével négyzetesen nő. Az adott hőmérséklethez, egyensúlyi állapothoz tartozó nyomást a folyadék telített gőznyomásának nevezzük. A nem kívánt nyomásnövekedés elkerülése érdekében a töltés során csak 80%-ig töltik meg a palackot csepfolyós propán-butánnal. Az így megtöltött palackban uralkodó túlnyomás  - egy szokásos mértékben fűtőtt lakásban elhelyezve - 3-6 bar. Ha a palack szelepét kinyitjuk, akkor a szelepen keresztül a propán-bután gázhalmazállapotban távozik. A palack gázterének nyomása lecsökken, és pótlására a folyadék felszínén párolgás indul meg. A halmazállapot-változáshoz szükséges energiát - az ún. párolgáshót - a PB-gáz a palack külső falán keresztül a környezetéből veszi fel, ill. saját belső hőtartalmából fedezi. A környezet és a PB-gáz közötti hőcsere elsősorban a hőmérséklet-különbségből és a csepfolyós PB-gázzal érintkező felülettől függ.