Pellet kazán

Pellet kazán

Mi a fapelet?

A fapellet jelenleg még kevéssé ismert tüzelőanyag. A pellet száraz és maradék fából, pl. fűrészporból, forgácsból vagy hulladék fából készült, apró, henger formájú granulátum. Nagy nyomással állítják elő, kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül, fűtőértéke nagy, azonban erősen függ a felhasznált fafajtáktól.

 

pellet-kazánok

A pelletet kb. 20-25 évvel ezelőtt fejlesztették ki és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint alternatív tüzelőanyag. A pellet nagy nyomáson préselt fűrészpor, ami a fűrészpornál és homogénebb szemcsemérete miatt a fánál is jobban hasznosítható.


A gázellátás körüli bizonytalanság és a növekvő energiaárak miatt egyre elterjedtebbek a megújuló energiát hasznosító pellet tüzeléstechnikai rendszerek. A pellet használata gazdaságos és tárolása is sokkal egyszerűbb, mint a tűzifáé vagy széné.
A pellet tüzelési rendszer előnye, hogy rendkívül környezetbarát, mivel újrahasznosított alapanyagot használ. Hatásfoka a tűzifáénál sokkal jobb, hiszen alacsonyabb a nedvességtartalma.

A pellet kazán használata kényelmes, tisztán üzemel, s mivel a pellet nedvességtartalma alacsony, a hamu is kevesebb. így a kazán minimális kezelést igényel. Ha komolyabb, automatizált fűtési rendszert építünk ki, akár az egész ház fűtés és melegvíz ellátását biztosíthatjuk.