A puffertartály

A puffertartály

Mi is a puffertartály?

A puffertartály nem azonos a szintén henger alakú bojlerrel. A puffertartály egy melegvíztároló amely igen jó szigeteléssel van ellátva.  Feladata a melegvizet előállító készülékek, berendezések – hőszivattyú, napkollektor, kazán stb – által előállított hőenergiát a későbbi felhasználás céljából tárolja. Az így megtermelt és tárolt hőenergiát a későbbiekben fűtésre, vagy meleg víz előállítására bármikor felhasználható.

puffertartály belső szerkezeti felépítése

Bizonyos esetekben a puffertartály nélkülözhetetlen berendezés. Például napkollektorok és hőszivattyúk esetében a puffertartály a rendszer részét képezi. Ennek oka, hogy a hőenergia előállítása és felhasználása között hosszú időtartam is eltelhet, illetve az energia előállítás is folyamata is időigényes.

Szilárd tüzelésű kazánok (szén, fa, pelett stb) működése közben a megtermelt, de fel nem használt hőenergiát is a puffertartály eltárolja, így a tüzelőanyag lefojtás nélkül, megfelelő légfelesleg mellett tud elégni, mivel az épület felfűtését követően a kazánt nem kell lezárni.

A puffertartályok előnyei

Azon fűtési rendszerek amik puffertartállyal szereltek, lényegesen jobb hatásfokkal üzemelnek, ezért a fűtési szezonban kevesebb tüzelőanyagra van szükség. A hatásfok növekedése mellett és a tökéletesebb égés miatt a füstgáz összetétele is javul, így kevesebb szennyezőanyag jut a légkörbe.

puffer-tartály

A puffertartályok előnye az átmeneti időszakban mutakozik meg lényegesen, amikor a kazán által megtermelt nagy hőenergiára nincs szükség. Ilyen esetben a puffertartály eltárolja a felesleget, így a megtermelt hőenergia nem vész el.

Másik nagy előnye a puffertartályok alkalmazásának a komfort növekedése. A fűtött épületben így hosszabb időre elnyújtható  és kiegyensúlyozottabb fűtés biztosítható, ezáltal a kazán felügyeletére kevesebb figyelmet szükséges fordítani.

puffer tartály puffertartályok

Puffertartály hőcserélővel