Radiátor légtelenítés

Radiátor légtelenítés

A beszorlult levegő akadályozza a radiátor teljes felmelegedését, és az állandó légzsák korróziót okozhat. Ha egyes radiátort hidegebbnek érezzük a tetején, mint az alján valószínűleg légzsák alakult ki benne, ami akadályozza a víz teljes körforgását. A "légtelenítés" egyszerű eljárás.

A radiátor légtelenítése

 

Radiátor légtelenítő szelep

radiátor légtelenítő szelepe ↑

Először zárjuk el a keringető szivattyút, és lehetőleg kapcsoljuk ki a kazánt is, bár ez nem fontos.

Minden radiátornak van légtelenítő szelepe az egyik felső sarkán, ami a kerek záródugó közepén található. Egy jó szerelő ad kulcsot ezeknek a csonkoknak a használatához, de ha nincsen ilyen kulcsunk bármely barkácsboltban vehetünk.

Radiátor légtelenítése

1, helyezzük a szelepkulcsot a radiátor légtelenítő szelepébe. ↑

Hogyan légtelenítsük a radiátorunkat

2, a légtelenítő kulcsot behelyezve forgassuk az óramutató járásával ellenkezőleg míg a víz meg nem jelenik. Ezt követően zárjuk el a szelepet.↑

A kulcsot használva forgassuk el a szelepzárat egy negyed körrel, az óramutató járásával ellenkező irányban. Nem szükséges tovább forgatni, de legyen a kezünkben egy kis üveg, hogy felfogjuk a kifrüccsenő vizet, amennyiben nagyon kinyítnánk a szelepet. Egy kis ronygra is szükségünk lesz a szelepből kicsöpögő vizet felitatni. Ne gyorsítsuk a folyamatot a szelep a szelep további kinyításával, mint ami a levegő kkiengedéséhez szükséges, mert az vízömlést idézhet elő.

Sziszegő hangot hallunk, ahogy a levegő kiszabadul. Tartsuk a kulcsot a szelepcsonkon, majd amikor a sziszegés megszűnik, és megjelenik az eslő vízcsepp, zárjuk el szorosan a szelepet.

Radiátor légtelenítés video ↓

A légtelenítő szelep eltömítődése

Ha se víz, se levgő nem jön ki, mikor megpróbáljuk légteleníteni a radiátort, ellenőrizzük, hogy az ellátó és tágulási tartály a tetőtérben nem üres-e. Ha a tartály tele van, valószínűleg valami eltömítette a légtelenítő szelepet.

Zárjuk el a be- és kimenő szelepet a radiátor mindkét végén, majd vegyük ki a csavart a légtelenítő szelep közepéből. Tisztítsuk ki a lyukat egy darab dróttal, majd nyissuk ki kissé az egyik az egyik radiátorszelepet, hogy egy kis vizet lövelljen ki a lyukból. Zárjuk el ismét a radiátorszelepet, és tegyük vissza a csavart a légtelenítő szelepbe. Nyissuk ki mind a két radiátorszelepet, és ellenőrizzük újra a légtelenítő szelepet.

Levegőleválasztó felszerelése

Ha gyakran kell egy radiátort vagy a radiátorokat légteleníteni, nagy mennyiségű levegő került a rendszerbe. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni.

Ellenőrizzük, hogy az ellátó-és tágulási tartály a tetőtérben nem funkcionál-e radiátorként, és nem melegszik-e fel, mikor a központi fűtést vagy a meleg vizet működtetjük. Ez azt jelzi, hogy a meleg víz át lett szivattyúzva a túéfolyócsövön a tartályba, és levegőt vitt onnan magával a rendszerbe. Helyezzünk egy levegőleválasztót a túlfolyócsőbe, és kössük az ellátó- és tágulási tartályból kivezető hideg vizes csőhöz.

Ha a szivattyú a bojlernél a visszatérő vezetékre van szerelve, levegőt szívhat be a csőkötéseken keresztül vagy a radiátorszelepeken lévő szivárgó orsókon.