Szellőzés, Légellátás

Szellőzés, Légellátás

Lássuk el elegendő oxigénnel a gázfűtés-rendszert!

Tökéletes égés során oxigént használunk fel és szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami önmagában ártalmatlan gáz. Azonban ha gázfűtés során a láng nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez, tökéletlen égés jöhet létre, amelynek egyik mellékterméke az erősen mérgező szén-monoxid (CO), aminek a nagy mennyiségben való belégzése szédülést, émelygést, az érzékszervek tompulását okozhatja. Hosszabb távon a belégzése növeli a szívinfarktus kockázatát.

Emiatt nyílt égésterű gázkészülékeink (pl. gáztűzhelyek, nyílással rendelkező kazánok, gázbojlerek) számára feltétlenül szükséges, hogy biztosítva legyen a megfelelő szellőzés, légellátás. Hogy ehhez ki kell-e időnként nyitni az ablakot, az attól függ, milyen szigetelési és légellátási mutatókkal rendelkezik a helyiség.

A mai lakásépítési szokások – annak érdekében, hogy minél több energiát spóroljunk meg – a korábbiaknál sokkal jobban záródó ajtó, illetve ablakillesztéseket részesítenek előnyben. Ez nagyon helyes, hozzáállás, azonban a túlságosan zárt lakásokkal felmerülhet egy probléma: a gázkazán szépen lassan elfogyasztja az oxigént. Emiatt gondoskodnunk kell a fűtési rendszer megfelelő szellőzéséről.

A füstgáz visszaáramlása a nyílt égésterű gázkészülékeknél jelent elsősorban veszélyt. Ezek rendelkeznek ugyanis olyan külső nyílással, amelynek segítségével a helyiség levegőjéből nyerik az oxigént. Ilyen készülékek esetén érdemes legalább naponta szellőztetni, különösen, ha jól záródó nyílászárókkal rendelkezünk.

A zárt égésterű kazánok egy modernebb technológiát képviselnek: a helyiségtől hermetikusan el vannak zárva, a levegőt „házon kívülről” nyerik, egy erre kialakított szellőzőcsatorna segítségével. Ennek köszönhetően nem áll fenn a gázfűtés során keletkező égéstermék lakásba áramlásának a veszélye.

Szellőztetési tanácsok

- Szellőztessünk röviden és intenzíven! Ilyenkor a levegő gyorsan kicserélődik, ám a falaknak és bútoroknak nincs idejük lehűlni.

- Fontos: a gázberendezések szellőző nyílásainak eltakarása veszélyes és tilos!

Amennyiben nincs meggyőződve róla, hogy gázkészülékében tökéletes égés megy végbe és hogy lakása megfelelő szellőzéssel és légellátással rendelkezik, kérje Gázfelülvizsgálat szolgáltatásunkat, illetve szakértőnk tanácsát!