Tágulási tartály

Tágulási tartály

Mi is az a tágulási tartály?

A tágulási tartályok feladatát tekintve alapjában véve két feladatot kell elvégeznie:

- A rendszer felfűtése során a táguló vízmennyiség felvételét.

- Tartalék víz biztosítása a fűtési rendszerünk számára.

tágulási tartály házilag

(1) Nyitott tágulási tartály (2) Zárt tágulási tartály

Zárt tágulási tartály:

Feladata a nyomásingadozás kiegyenlítése amit a hőmérséklet változás okoz. A tartályban egy membrán található, aminek a feladata a tágulási tartályban található levegő és folyadék szétválasztása. A tartály a membránon kivűl tartalmaz még egy biztonsági szelepet is (2. ábra).

Nyitott tágulási tartály:

Nyitott fűtési rendszereket ma már szinte nem is használnak. A levegő, amely a nyitott rendszer tágulási tartályán keresztül bejut a rendszerbe, korróziót tömítetlenséget okoz és csökkenti a berendezés élettartamát.

A probláma a tágulási tartály elrendezéséből fakad. A helyiségben a mennyezet alatt rontja a szoba esztétikai képét, a padláson az edény befagyásával, szigetelésével és a túlfolyás elvezetésével kapcsolatbanadódhatnak bajok. Nyitott fűtési rendszerek használatát egy szakember sem ajánlja. Nyitott fűtési rendszer zárt rendszerré való átalakítása nem nagy feladat, és minden képzett szerelő meg tudja oldani.

Biztonsági berendezések

A biztonsági berendezéseket különbözőképpen lehet elhelyezni, de ennek mindig igazodni kell a gyári előírásokhoz.

Ezek az eszközök biztosítják a fűtési rendszert a megengedhetetlen túlnyomással, hőmérséklettel és víznyomással szemben.

Zárt tágulási tartállyal és biztonsági szeleppel ellátott rendszerben üzemelés közben a víz legnagyobb nyomása 0,2 MPa. Fűtés közben a kazánban lévő víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 115 °C-ot.

A kazánon a szabályzón kívül lennie kell a hőmérsékletet behatároló biztosítóberendezésnek.

A biztonsági berendezések működését, ugyanúgy, mint az egész fűtési rendszerét, egyszer egy évben ellenőrizni kell. A tágulási edény túlnyomási próbáját a gyártás évétől számítva legkésőbb 10 éven belül ellenőrizni kell!

A zárt tágulási tartályok elhelyezhetők a csőhálózatban, vagy beépíthetők a kazánba. Ezek a tartályok acéllemezből készülnek és belül membránnal vannak kibélelve. A fűtés közben nő a víz hőmérséklete és nyomása.

A fűtési rendszerből a víz bekerül a tágulási tartály egyik részébe, ahol nyomásával átformálja a membránt. A víz nyomásával szemben hat a másik oldalról a nitrogén vagy a zárt tágulási tartályban használt más belső gáz nyomása a membránon keresztül. A nyomás így szükség szerint kiegyenlítődik.

 

tágulási tartályoktágulási tartály

A szerelés alapelve:

- a zárt tágulási tartályhoz vezető cső minél rövidebb legyen, elzárószerelvények nélkül, min. 0.3 %-os esésben, a tágulási és a légtelenítés lehetőségével;

- a zárt tágulási tartályt nem szabad sugárzó hőnek kitenni;
- nagyságát méretezni kell, az MSZ 04-142 előírásai szerint;
- a zárt tágulási tartályt és a csöveket óvni kell a fagytól;
- minden fűtési rendszerben legalább egy biztosítószelepnek lennie kell;
- 35L-es vagy annál nagyobb súlyosabb zárt tágulási tartályt szilárd alátétre kell erősíteni;
- a zárt tágulási tartályhoz vezető csövön egyáltalán nem lehet elzáró szerelvény.

A zárt tágulási tartállyal felszerelt fűtési rendszereket az első fűtésnél 4 órán át kell üzemeltetni, méghozzá a fűtővíz legnagyobb hőmérsékletén, ami a gázkazános rendszereknél 90 °C és a szénkazános rendszereknél 95 °C.