Eljött a kondenzációs kazán ideje a cégeknél és közintézményeknél

Eljött a kondenzációs kazán ideje a cégeknél és közintézményeknél

2015.09.18. | vissza a hírekhez
Lejárt a türelmi idő, az Európai Unió vonatkozó rendelete szerint szeptember 26. óta már csak olyan gázkazánokra adható üzembe helyezési engedély a vállalatok és közintézmények számára, melyek átlagos hatásfoka eléri a 86%-ot. Jelenleg ennek a feltételnek a kondenzációs gázkazánok felelnek meg, melyek felhasználják a füstgáz hőjét is.

Az eredeti rendelet nem tett különbséget a lakossági és nem lakossági felhasználók között, mindkét félnek szeptember 26. volt a dátum. A bevezetés körüli zűrzavar hatására azonban a lakossági üzembehelyezések határidejét eltolták, ahol az új határidő így 2016. július 1. Ez azt jelenti, hogy a nem céges, vagy közintézményi megrendelők a jövő év közepéig még üzembe helyeztethetik a hagyományos kazánjaikat, a kérdés azonban az, hogy ez mennyire előrelátó megoldás.

A kondenzációs gázkazánok 300 ezer forinttól elérhetőek, ha szükség van a kémény és más épületgépészeti elemek átépítésére, a költségek elérhetik az 1 millió forintot is. Cserébe az újfajta kazánok 25-30%-os megtakarítást biztosítanak a rezsiköltségeken, így akár 2,5-8 év alatt is megtérülhet a beruházás.

A rendelet kitér a vízmelegítésre használt bojlerekre is, ezekre 2017. szeptember 26. a határidő, míg a szilárd tüzelőanyaggal működő kazánoknál 2018. szeptember 26. után él a szabályozás.

Önöknél milyen típusú kazán működik?

Megéri-e ennyi pénzt belefektetni a kondenzációs kazánokba a várható megtérülés miatt?