Fűtési módszerek allergiásoknak

Fűtési módszerek allergiásoknak

2018.08.02. | vissza a hírekhez
Amikor otthonukba fűtési rendszert választunk, általában nem az első a szempontok között, hogy mennyire befolyásolja majd az allergiát. Sokkal inkább figyelünk a fenntartási költségekre, az energiatakarékosságra, a környezetvédelemre, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy egyes fűtési megoldások kifejezetten súlyosbíthatják az allergiás panaszokat. Márpedig aki ebben érintett, annak kulcsfontosságú figyelembe venni ezt a tényezőt is.

A kályha és a kandalló használata kerülendő

Valamennyi megoldás közül a legkevésbé ajánlott fával, illetve pellettel vagy egyéb olyan energiaforrással fűteni, melynek égése füsttel jár. Ez az asztma és az allergia szempontjából sem előnyös, de ha otthonunkban ez a fűtéstechnika már adott és változtatni nem tudunk rajta, csökkenthetjük a levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségét.

Rendszeresen tisztíttassuk a kéményeket, kizárólag száraz fát használjunk, mivel a nedves vagy a zöld fa sokkal nagyobb füsttel ég. Inkább kemény-, mintsem puhafát használjunk és semmiképp se használjunk tüzelőnek kezelt - pácolt, festett, lakkozott - faanyagot.

Természetesen a legfontosabb, hogy a lakás gyakori szellőztetéséről mindig gondoskodjunk.

 

 

A hősugárzók használata nem ajánlott

A hordozható, ventilátorszerűen működő hősugárzókat szigorúan száműzzük otthonunkból, ha allergiások vagyunk. Ezek kavarják fel a legjobban a szobában lévő port, ami lehet, hogy alapállapotban semmi panaszt nem okozna, a levegőben keringve azonban szinte lehetetlenné teszi egy allergiás számára, hogy hosszabb ideig az ilyen fűtőtesttel melegen tartott helyiségben tartózkodjon.

Jóval kisebb mértékben ugyan, de a gázkonvektorok és a radiátorok is elősegítik a por levegőbe jutását. Ha nincs lehetőség cserére, csak annyit tehetünk, hogy rendszeresen, akár kétnaponta alaposan portalanítjuk őket még a legrejtettebb, legnehezebben hozzáférhető helyeken is.

Akkor mi a megoldás?

Egységesnek mondható az az álláspont, hogy az allergiások és asztmások számára jelenleg az elektromos fűtési megoldások a legbiztonságosabbak. Ezeknek a hátránya nem egészségi, sokkal inkább anyagi szempontból mutatkozik meg, de kétség sem fér hozzá, hogy működés közben ezek a berendezések keverik fel a legkevésbé a helyiségben a port és nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot.

 

Elektromos padlófűtés ↑

Padlófűtés az egyik legjobb megoldás

A padlófűtést kifejezetten ajánlani szokták olyan otthonokba, ahol allergiások élnek, mivel nem a levegő mozgatásával, hanem sugárzó fűtéssel melegíti a szobákat. Másik nagy előnye, hogy a gáz- vagy fafűtéssel ellentétben nem szárítja ki a levegőt, ez egyébként a nem allergiások számára is pozitívum.

A sugárzó padlófűtés a vizsgálatok szerint 80%-kal csökkenti a poratkák mennyiségét, ami a leggyakoribb kiváltó oka az allergiás és a légúti megbetegedések kialakulásának. Ha e mellé a fűtési módszer mellé még egy jó minőségű légtisztító készüléket is beszerzünk, szinte 100%-osan megtisztíthatjuk a helyiség levegőjét a szennyeződésektől, a portól, a szőrtől, a penészgombák spóráitól és minden olyan anyagtól, ami a levegőben száll.

Ha padlófűtést használunk, jellemzően kevesebb szőnyeget terítünk le, ami szintén csökkenti az allergének mennyiségét otthonunkban, hiszen melegágya lehet a baktériumoknak és a poratkáknak is. Pihentető, köhögés és torokszárazság nélküli alvást biztosít, miközben egyenletes hőmérsékletet ad az egész lakásban.