Így javíthatjuk a fűtés hatékonyságát

Így javíthatjuk a fűtés hatékonyságát

2018.11.15. | vissza a hírekhez
A hideg téli hónapok minden évben beköszöntenek és rendszerint évről évre magasabbak a fűtési költségek. Ez sokakban indítja el a fűtési rendszer átalakításának, megújításának gondolatát, hiszen a korszerű technológiákkal ma már nem nehéz jelentősen redukálni a fűtéssel kapcsolatos havi kiadásokat.

Ha még csak formálódik bennünk a gondolat és egyelőre távolinak tűnik egy új fűtési rendszer beszereltetése, az első lépéseket a hatékonyság növelésére és a fűtési költségek csökkentésére már most is megtehetjük.

A meghibásodások kizárása

Minden otthonban a fűtő-, hűtő- és szellőztető rendszerek jelentik a legnagyobb kiadást és emésztik fel a legtöbb energiát. A legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk, hogy évente ellenőriztetjük ezeket a rendszereket és szakember segítségével meggyőződünk róla, hogy megfelelően működnek. Egy rejtett meghibásodás könnyen vezethet az energia elszökéséhez, amit csak az egyre nagyobb összegeket tartalmazó számlán fogunk viszontlátni, ha a karbantartást nem végeztetjük el rendszeresen.

Hőveszteség

Egy másik módja a hatékonyság megőrzésének és a költségek kordában tartásának a légcsatorna ellenőrzése. Át kell vizsgálni a teljes rendszert, hogy lássuk, nincs egyetlen kis rés sem, ahol hideg levegő juthatna a rendszerbe és ezzel a lakásba. A padlást is érdemes ellenőrizni, a legtöbbször itt bújnak meg olyan repedések, melyeken keresztül a kinti levegő beszökhet a házba.


A melegvíz tartály egy másik érzékeny hely, ahol sok hőt veszíthetünk. Elsősorban arra kell hangsúlyt fektetni, hogy a tartály, amit megvásárolunk, energiatakarékos legyen. Gondoskodni kell ezek szigeteléséről is, főleg, ha olyan helyiségben tároljuk őket, ahol eleve nem fűtünk. A melegvíz tartályok egyébként nem tartoznak a legenergiatakarékosabb megoldások közé, mivel folyamatosan melegen tartanak többszáz liter vizet. Érdemesebb a tartály nélküli megoldások közül választani.

Szigetelés

Az ablakok a hőveszteség legsarkalatosabb pontjai. Egy rosszul szigetelt vagy öreg ablak több ponton is ki tudja engedni a benti meleget és nem áll ellent a kintről érkező hideg levegőnek sem. Ha azt vesszük észre, hogy egy helyiségben a szokottnál többet kell fűtenünk vagy magasabb hőmérsékletet igénylünk, feltehetően az ablakoknál kell keresni a hibát. Ha az ablakcsere mellett döntünk, dupla hőszigetelt üveget válasszunk, mert ezek a típusok garantáltan energiatakarékosak. Az új nyílászárók árán nem érdemes spórolni, komfortérzetünkön azonnal, pénztárcánkon pedig hosszútávon tapasztalni fogjuk előnyeiket.

Megfelelő fűtési rendszer

A fűtés hatékonyságának alapköve természetesen maga a fűtési rendszer. Bármilyen technológia is legyen az, ami otthonukban meleget ad, feltehetően létezik nála hatékonyabb, mind a költségek, mind az energiafelhasználás szempontjából. Napjainkban az egyik leginkább korszerűnek és fenntarthatónak mondott fűtési technológia a geotermikus fűtés, melynek bevezetése ugyan nem nevezhető éppen spórolós megoldásnak, ám amint megérkezik a fűtésszámla, minden kétségünk elszáll, hogy vajon érdemes volt-e ekkora fába vágni a fejszénket. Érdemes, ha szeretnénk akár 50-60%-kal kevesebbet fizetni havonta, miközben nem szennyezzük a környezetet és egy olyan fűtési rendszert használunk, ami nagy valószínűséggel a következő évtizedekben is megállja a helyét minden tekintetben.