Itt vannak az okosablakok!

Itt vannak az okosablakok!

2015.07.09. | vissza a hírekhez
A fűtési energia felhasználása a jövőben várhatóan több mint 60%-kal növekedni fog. A keresletet pedig az energiaforrások nem lesznek képesek kielégíteni, ez azt jelenti, hogy a villamosenergia és a földgáz is egyre drágábban lesz elérhető a fogyasztók számára.

A kutatókat ez ösztönzi arra, hogy újabbnál újabb energaitakarékos technológiákat dolgozzanak ki. Az egyik legújabb fejlesztésük egy olyan üveg, amelyik képes arra, hogy módosítsa a rajta áthaladó napfényt. Benne egy vékony nanokristályos réteg szabályozza a bejutó fény mennyiségét, ezzel gyakorlatilag csökkenti a fűtési költségeket.

Innovatív ötlet

Az ilyen üveggel készült ablakok az épületek teljes enerigahatékonyságát drasztikusan megváltoztatják.
Ez az innováció lehetővé teszi, hogy szabályozzuk, mennyi látható fény, mennyi közeli infravörös sugárzás és mennyi hőtermelő fény jusson be otthonunkba. Ezáltal maximalizálhatjuk az anyagi és az energiamegtakarításainkat, bármilyen éghajlaton éljünk is, a lehető legkomfortosabbá tehetjük otthonunkat.

 

Hőszigetelt üvegek

Az, hogy az üveg képes blokkolni a fényt, nem újkeletű dolog. Már az 1970-es években belátták, hogy az ablakok szigetelésére nagy szükség van. Innentől kezdve terjedtek el a különböző ablakfóliák, majd a láthatatlan bevonattal készült, duplán hőszigetelt üvegek.

Ma már az eladott üvegeknek több mint a felét ezek az energiatakarékos típusok teszi ki. Ám a hőszigetelt üvegek nem alkalmazkodnak az időjáráshoz és a kinti hőmérséklethez, mindig egyformán működnek. Azaz, akkor sem engedik be a hőt, ha az éppen áldásos lenne. Például egy hideg téli napon, amikor tűz a nap, örömmel engednénk be a szobába a napenergiát, de a hőszigetelt ablakok ezt nem teszik lehetővé.

Okosablakok

Az okosablakok éppen ebben hoznak áttörést, ugyanis velük a beáramló hő mennyiségét is sikerült beszabályozni. Ez a gondolat generálta a kutatásokat egy olyan üveg kifejlesztésére, mely az időjáráshoz és az éghajlati sajátosságokhoz rugalmasan alkalmazkodva lehetővé teszi a maximális energiamegtakarítást. Mindez a nanokristályos technológiának köszönhető. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy az üvegbe ágyazva láthatatlanok.

 

Laikus szempontból megközelítve az üvegek legújabb generációját, arról van szó, hogy beengedhetjük a fényt anélkül, hogy vele együtt a lakás túlzottan felmelegedne vagy éppen lehűlne. Kevesebbet költhetünk a fűtésre, a légkondícionálásra és a világításra is.

Csökkentett energiafelhasználás, kisebb költségek

Ez a futurisztikusnak tűnő, ám napjainkban már nagyon is létező, élvonalbeli technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen gombnyomással drasztikusan csökkentsük a fűtési költségeinket. Az üveg egyik állásában beengedi a fényt és a hőt is, míg ha a másik funkcióját állítjuk be, csak a fény jut be az üvegen, de a külső hőmérsékletet kiszűrhetjük.

 

Az okosablakok már megvásárolhatók, bár elég borsos áron. A fejlesztők szerint azonban az okosablakok széleskörű elterjedésével többmilliárd dollárt lehetne évente megspórolni, nem beszélve az energiatakarékosságról. Ők ebben látják a jelenleg ismert leghatékonyabb módját az a gazdaságos lakossági energiafelhasználásnak.