A kilyukadó kondenzációs kazánokról

A kilyukadó kondenzációs kazánokról

2016.11.02. | vissza a hírekhez
Valószínűleg csak kevesen tudják azt, hogy előfordulhat, a kondenzációs kazánok kilyukadnak. A szakemberek viszont jól ismerik a problémát. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy általában a kazán fűtővíz-járataiba bekerülő szennyeződések húzódnak meg a háttérben. Az viszont a szakemberek körében is vita tárgyát képezi, hogy melyik a legmegfelelőbb módszer, amivel a kilyukadás ellen védekezni lehet.

Nézzük meg közelebbről a problémát!

A korrózió olyan természetes folyamat, amivel szemben védekezni nem nagyon lehet. Fontos tudni, hogy nyáron a fűtési rendszerek nagyobb korróziónak vannak kitéve, mivel ebben az időszakban nem szoktunk fűteni, így a fűtővíz jóval hűvösebb, mint a kazán aktív periódusai alatt. A hidegebb hűtővízben több az oldott oxigén, ami növeli a korrózió esélyét, sa nyár alatt ezért iszapos folyadék halmozódik fel.

Ősszel, amikor beköszöntenek az első hideg napok, sokan fűteni kezdenek. A kazánokban beindul a szivattyú, ami a nyári hónapok alatt szépen lassan leülepedett iszapot felkavarja. Ekkor a visszatérőn keresztül iszapos víz érkezik annak ellenére, hogy a visszatérőben iszapelválasztó is van. Ez ugyanis már az első átfolyás során a szennyeződések 85%-át is simán átengedi. Még az örvénykamrás-mágneses iszapelválasztók sem védenek ilyen esetben 100%-osan.

Ez a folyamat évről évre lejátszódik és sajnálatosan minden egyes alkalom során egyre több és több szennyeződés kerül be a kazán fűtővíz járataiba.

Lehet, hogy néhány olvasó most felteszi a kérdést: de hát ez így volt már az évtizedekkel ezelőtt használatban levő kazánok esetében is és azok mégsem lyukadtak ki soha sem! Akkor ez most miért van másképp?

A válasz nem is olyan bonyolult és összetett, mint azt elsőre gondolnánk!

A mai kondenzációs kazánok teste igen kényesen reagál a fűtővíz járatokba bejutó iszapra, mégpedig a szerkezetei adottságaik miatt. A legtöbb esetben a fűtővíz járatok nagyon kicsik, 4x18mm-esek és a vízjáratoknak szinte az összes görbülete nagyon közel esik a forró, kb. 1000°C körüli hőmérsékletű hengergázégőhöz.

Ebből az adódik, hogyha valamiféle szennyeződésnek sikerül bekerülnie a kazántestbe, akkor az könnyedén rá tud égni a vízjáratok belső felületeire. Az ilyen ráégések miatt akár már az első ősszel felmondhatja a szolgálatot a kazántest, de a hatodik év körül ez már valószínűleg mindenképpen be fog következni. A kazántestekbe emiatt csak igazán tiszta víz kerülhetne, ami azért nem igazán megvalósítható elképzelés.

Az egyik megoldás az lehet, hogy az ilyen, a szennyeződésekre nagyon kényes kazántesteket meg kell óvni magától a fűtési rendszertől. Ebben az esetben a szakembereknek nagyon sokszor kell hőcserélőt, új szivattyút, szerelvényeket, stb. cserélniük.

Felújítások esetén már alkalmazhatunk azonban olyan kondenzációs kazánokat is, amelyekben a kazántest fizikai kialakítása úgy történt, hogy az biztosan nem fog kilyukadni a bejutó szennyeződések hatására, mint ahogy a régi kazánoknál sem fordult elő ilyen probléma.

Ha nincs alkalmunk a cserére és maradunk az érzékenyebb kazánoknál, akkor viszont minden egyes őszi fűtési szezon előtt érdemes ellenőrizni a vízminőséget, illetve ha lehet, minimum ötvenszer folyassuk át a vizet az iszapelválasztón úgy, hogy közben a kazánt kikerüljük.

Tudta? Az alumíniumötvözetű kazánok is kilyukadhatnak!

Alapesetben egyszerű vezetékes víz használata mellett sem az ID-Romantik, sem az alumínium Radal radiátorok és az alumíniumöntvényből gyártott kazántestek sem képesek kilyukadni, amennyiben

  1. az öntvényen nem található hegesztés
  2. ha megfelelő az öntvény ötvözete
  3. ha a rendszerben zárt tágulási tartály található
  4. ha a rendszerben nyitott tágulási tartály látható, de abban kevés a vörösrézcső
  5. ha a fűtővíz 8 pH alatti értékkel bír

Akkor viszont, ha a fűtővíz valamilyen oknál fogva túlságosan lúgos lesz, akkor ez a lúgos víz az alumínium radiátorokat és a kazántestet is képes pár hónap leforgása alatt teljesen szétmarni.

Ezért szokták javasolni, hogy a 8 hetes próbaüzemmód alatt indikátor papírral mérjük a víz lúgosságát. 8 hét után ez az érték már nem nagyon szokott változni.

Ha a víz lúgossá válik a próbaidőszak alatt, akkor le kell engedni a vizet, át kell mosni a rendszert és újra fel kell tölteni. Ha lehet, adjunk hozzá olyan vegyületet is az új vízhez, ami 8 alatt tartja a pH értéket!