Miért fontos a hőszigetelés?

Miért fontos a hőszigetelés?

2014.11.26. | vissza a hírekhez
A téli időszak anyagilag megterhelő, mivel bármilyen fűtési eszköz mellett is döntünk, annak költségei vannak. Ezért érthető, hogy mindenki a takarékoskodásra törekszik, hiszen feleslegesen senki sem szeret pazarolni.

Arról viszont néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy nem csak a fűtőeszköz megválasztása lényeges, hanem a hőszigetelés is, hiszen ha szökik a hő a lakásból, akkor többet költünk fűtésre, mint amennyi valójában szükséges lenne.

Ablak szigetelés házilag

A nyílászárók ellenőrzése nagyon fontos, mivel a régi típusú ablakok és ajtók esetében előfordulhat, hogy már nem zárnak megfelelő képen és emiatt szökik a hő a lakásból. Amennyiben nem szeretnénk, vagy nincs rá lehetőségünk, hogy az ablakokat kicseréltessük még a fűtési szezon előtt, akkor is megoldhatjuk a szigetelést, legalább részlegesen.

Az öntapadó szigetelőcsík az egyik legjobb megoldás, hogy az ablakok esetében betömjük a kis réseket. Ezeket egyszerűen fel kell ragasztani az ablak nem nyíló részeire. Az eredmény érezhető lesz, de a szigetelőcsíkok nem mondhatóak hosszú élettartamúnak, így akár minden fűtési szezon előtt szükséges lehet a cseréjük.

Az ablakok közé, vagy az ablak párkányra érdemes huzatfogó párnát helyezni, mivel így még kevésbé szökhet a hő az ablakok közötti részeken. A huzatfogó párnákat kedvező áron beszerezhetjük a boltokban, de akár mi magunk is megvarrhatjuk őket.

Egyszerű praktikák

A függönyök is jó szolgálatot tehetnek, hiszen valamelyest védenek a hidegtől. Amennyiben a fűtőtest az ablak körül van, vigyázzunk, hogy azt ne takarja el a függöny, mivel akkor a hő áramlását is akadályozzuk.

Öntapadó szigetelőcsíkkal az ajtók nem nyíló részeit is körberagaszthatjuk, ez az egyik legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás. Az ajtó aljára küszöbrés lezárót érdemes felszerelni, de ez csak bizonyos típusú ajtók esetében alkalmazható.

Panel lakások esetében az erkélyre nyíló ajtóról sem szabad megfeledkezni, hiszen onnan is beáramlik a hideg. Akár egy kisebb, már nem használatos szőnyeget is tehetünk az ajtó elé, hogy szigeteljen. Kicsit kényelmetlen, hogy amikor ki szeretnénk menni az erkélyre akkor fel kell szednünk, de még mindig jobb, mint az utcát fűteni.

Hosszútávon viszont érdemes a hőszigetelésre hangsúlyt fektetni, szükség esetén a nyílászárókat lecseréltetni és a lakás külső falait is szigeteltetni. Ezek költséges munkálatok, de a befektetett pénz az évek során megtérül!