Napenergia hasznosítása szolár-parabolákkal

Napenergia hasznosítása szolár-parabolákkal

2014.04.26. | vissza a hírekhez
Bár a Nap mintegy 150 millió kilométerre van tőlünk, sugárzása rendkívül erős. A napenergiát már évtizedek óta használjuk a fűtéshez, de a hagyományos napkollektorokkal a kinyerhető energiának csupán egy részét tudtuk hasznosítani - egészen a közelmúltig.

Néhány évvel ezelőtt jelentek meg a szolár-parabolák, melyek hasonló elven működnek, ám hatékonyságuk jóval nagyobb, köszönhetően felépítésüknek, mely egyetlen pontba fókuszálja a napfényt, így koncentráltabban nyeri ki az energiát.

Hatékony megoldás

A hagyományos napkollektorok esetében a napnak a nagy felületű paneleket teljes egészében át kell melegítenie ahhoz, hogy aztán a fűtéshez, a vízmelegítéshez elegendő hőt tudjunk nyerni belőle. A szolár-parabolák esetében azonban a napsugarak egyetlen gyűjtőpontba érkeznek be, így képesek akár 1000 fokos hőmérsékletet is létrehozni. A napkollektorok általában naponta csupán 2 órán át nevezhetők igazán hatékonynak, míg a szolár-parabolák hozzájuk képest egész nap jelentős mennyiségű napfényt gyűjtenek, hatékonyságuk szempontjából 220%-on üzemelnek.

A szolár-parabolák változatai

A szolár-parabolák két változatban léteznek: a tányér alakú, illetve a félcsövekből álló parabolák. Mindkettőnek a felszínét ívelt alakban egymás mellé rögzített tükrök alkotják. Egy tányérparabolán 150-200 ilyen kis tükör van, melyet úgy helyeznek el, hogy a parabola középpontjában, egy néhány négyzetcentiméteres területre fókuszálják a napfényt. Mögöttük speciális folyadékkal - legtöbbször fagyálló és víz keveréke - töltött csövek futnak, így a napsugárzás közvetve azokat melegíti fel.

Előnyei

A szolár-parabolák egyik legnagyobb előnye a hagyományos napkollektor panelekkel szemben, hogy egy érzékelő és mozgató rendszerrel vannak felszerelve. Ennek köszönhetően képesek a Nap mozgását követni és ehhez viszonyítva a lehető legjobb pozícióba állítani magukat. A rendszer igazodik mind az évszakokhoz, mind a napszakokhoz, így az energia kinyerését a leghatékonyabban végzi, minimális hőveszteséggel. Ilyen intenzív hőnyerés a hagyományos, lapos panelekkel nem érhető el. A szolár-parabolákkal nyert energiát fűtéshez, hűtéshez és világításhoz is fel lehet használni. Egyes becslések szerint ezzel a módszerrel Európának a villamosenergia előállítása során keletkező szén-dioxid kibocsátását 70%-kal csökkenteni lehetne.

Környezetbarát és takarékos megoldás

A szolár-parabolák tiszta energiát használnak fel, nem bocsátanak ki káros anyagokat és soha ki nem apadó energiaforrással működnek. Mivel a hagyományos napenergia felhasználáshoz képest áttörő módszerről van szó, a hatékonyság és a megtérülés is a maximumra nő a szolár-parabolákkal. A számítások szerint évente átlagosan 1500 km3 földgázt spórolhatunk meg vele. A fejlesztők arra számítanak, hogy előnyeinek köszönhetően a napenergiát hasznosító eszközök közül a világon hamarosan a szolár-parabolák lesznek a legelterjedtebbek.