Kondenzációs gázkazán

Kondenzációs gázkazán

A kondenzációs kazán működése

A kondenzáció azt a folyamatot jelenti, amikor a gőzből folyadék, vagy szilárd test keletkezik (tulajdonképpen kicsapódás által). Erre az elvre épülnek a kondenzációs gázkazánok is.

Mire jó ez?

Energiatakarékos működést tesz lehetővé. A gázkazánok energiahatékonysága csak kondenzációs üzemmódban emelkedhet 88% fölé. Miért van ez?

A kazán belsejében a földgáz égése során füstgáz keletkezik. A hagyományos kazánoknál, ha ez kicsapódik a kazán belsejében (ez akkor történik meg, ha a füstgáz hőmérséklete 50-60 C fok alá süllyed), a kissé savas kémhatása miatt hosszabb távon képes megrongálni a gázkazán belsejét. Így a kazán élettartama is megrövidül.

Optimális esetben ezért a távozó füstgáz hőmérséklete nem süllyedhet 50-60 fok alá. Ennél magasabb hőmérsékleten ugyanis a benne található vízgőz is elillan, így nem károsítja a kazán belsejét. Emiatt a korábbi, hagyományos készülékek úgy működtek, hogy kb. 90 fokos fűtővizet termeljenek (ez tudta biztosítani a füstgáz elillanását).

Azonban az így elillanó gőz további – ki nem használt - hőmennyiséget (rejtett hő) tartalmaz. Ez a hőmennyiség a teljes fűtőérték kb. 11%-a.

Kondenzációs gázkazán esetén ezt a hagyományos készülékeknél felhasználatlanul maradó 11%-ot tudjuk kihasználni, így növelve a gázkazán hatásfokát, és csökkentve fűtésszámlánkat.

kondenzációs kazán

Milyen esetekben ajánlott a kondenzációs kazánok használata?

A kondenzációs gázkazánok előnyeit legjobban az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél tudjuk legjobban kihasználni (ilyen rendszerek például a padlófűtés és a falfűtés), mivel ezeknél a kazán nem dolgozik maximális teljesítményen (viszont az égéshője a láng hőmérsékletéből adódóan ugyanakkora).

Emellett minden olyan esetben, amikor a rendszer nem dolgozik maximális teljesítményen, energia takarítható meg kondenzációs gázkazán alkalmazásával. Radiátoros fűtésnél – amely magas hőmérsékletű rendszer – mindössze néhány olyan nap van fűtési szezononként, amikor szükség van a maximális teljesítményre. Ezeken a napokon kívül itt is ugyanúgy érvényesül a kondenzációs hatás.

Milyen előnye származik ebből a vevőnek?

A megnövekedett hatásfok okán csökken a szükséges energiafelhasználás: kevesebb gáz fogy ugyanakkora fűtésmennyiség mellett. Ennek következtében a fűtési költségei jelentősen csökkenhetnek.