Vegyestüzelésű kazán

Vegyestüzelésű kazán

A vegyestüzelésű kazánokat elsősorban arra tervezték, hogy egyszerű megoldást kínáljanak szilárd, megújuló illetve megújítható tüzelőanyagokkal való környezetbarát fűtésre. A vegyestüzelésű kazánokban szenet, tűzifát, brikettet, kerti hulladékot, pelletet lehet eltüzelni.

vegyestüzelésű kazán

vegyestüzelésű kazán

Kinek érdemes vegyestüzelésű kazánt vásárolni?

Azoknak ajánljuk akik szeretnének némi gázfüggetlenséget, és elkötelezettek a megújuló energiák hasznosításában, továbbá képesek némi kompromisszumra egy nem annyira modern rendszer alkalmazásával pénzt megtakarítani.

A vegyestüzelésű kazán előnye, hogy felépítését tekintve elég egyszerű, ezért üzemeltetése nem kiván szakértelmet. Hátránya az ilyen tipusú kazánoknak, hogy gyakran kell utántőlteni és felügyeletet igényel. Másik hátránya a vegyestüzelésű kazánoknak, hogy a keletkező hamu miatt takaítani kell. Egy vegyestüzelésű kazán üzemeltetéséhez fát kell beszereznünk amit tárolni kell, téli időszakban a kazán (tűz) táplálásáról is folyamatosan gondoskodni kell.

A vegyestüzelésű kazánok működéséről

A kazánok tűzterét direkt kell megtültenünk tűzifával. A tűzifa mérete a - kazánok sokszínűsége miatt - kazánok tipusától függ, ami lehetővé teszi, hogy akár méteres fákat is lehet berakni.

A vegyestüzelésű kazánba betöltött tüzelőanyag a kazán típusától függően 1-12 óra alatt leég. A kazánokat mivel nagyobb víztérrel rendelkezik így direkt központi fűtésre is csatlakoztatható. Célszerű a hőigények egyenletes kiszolgálására egy puffertartályt közbeiktatni, mert az eltüzelt tüzelőanyag egyenletesebben hasznosul, ezáltal emeli a rendszer hatásfokát. Amennyiben vegyestüzelésű kazánt szeretnénk, számolnunk kell azzal, hogy fűtési szezonban naponta több alkalommal kell a kazán tűzterét megtölteni fával, vagy más alternatív mezőgazdasági alapanyaggal.

Hajdu vegyestüzelésű kazán Ferroli vegyestüzelésű kazán Totya vegyestüzelésű kazán

 

Lehetőségünk van a rendszer bekötésére a használati meleg-víz előállításra is, ilyen esetben a vegyestüzelésű kazán a fűtést és a meleg-víz termelést is elvégzi. Meglévő gázfűtés estében éremes kombinálni a rendszert, ezáltal elérhetjük, hogy gázkazánunkkal egy un. temperáló fűtést biztosítunk, amikor pedig otthon tartózkodunk – kiváltva ezzel a gázfelhasználást – csak fával tüzelünk. Így nem probléma, hogy több napra, vagy akár 2 hétre is elutazzunk, mert a gázfűtés temperálja az épületünket.

 

Totya kazánok bemutatása